Ekskluzywna, biała

Luksusowa. Świadczy o tym zwłaszcza jej cena. Dlatego nie jest tak popularna jak inne herbaty. Smak białej herbaty jest bardzo delikatny, w porównaniu np. z mocno aromatyczną czarną herbatą. Ten rodzaj jest wyjątkowy również ze względu na sposób  przygotowywania liści. Stosuje się tu tradycyjną recepturę. Najważniejszy jest moment zbioru liści - zazwyczaj wczesna wiosna. Wysuszone pąki zmieniają kolor na srebrny lub biały. 



Biała herbata zawiera dużo witaminy C, dlatego też śmiało można powiedzieć, że jej picie jest dla naszego zdrowia bardzo pożądane. Wysoka zawartość kofeiny pobudza i tym samym nasza herbata może być świetnym substytutem kawy. Biała herbata doskonale sprawdza się poczas upalnych dni, gdyż ma właściwości orzeźwiające. Ponadto zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych (jest skuteczniejsza niż np. herbata zielona). Biała herbata to podobno dobry sposób na zachowanie młodego wyglądu, gdyż zawiera polifenole. Z tego powodu często nazywa się ją eliksirem młodości. Jej ekstrakty można znaleźć w różnych kosmetykach.

Białą herbatę parzy się od 5 do 7 minut. Nie zalewa się jej wrzątkiem, ale nieco przestudzoną wodą.